Friday 23 November 2012

Talvi tulee, oletko valmis?

Tästä on tulossa tämän blogin ensimmäinen muotipostaus. Ja luultavasti myös viimeinen. Kuolisitte tylsyyteen, jos alkaisin laittamaan tänne päivän asuja tai kodin sisustuskuvia. Uskokaa tai älkää, niissä ei ole mitään nähtävää.

Teen tämän postauksen ihan vain siksi, koska täällä talvipukeutuminen on aivan oma lajinsa. Kuten sanottu, täällä on kylmät talvet ja pukeutuminen on aika erilaista kuin esim. Torontossa tai Vancouverissa. Calgarylaiset osaavat pukeutua tarpeen tullessa hyvin. Toisaalta täällä on kahta eri tyyppiä ihmisiä. Ensimmäiset tyypit ovat niitä, jotka hyppäävät autoihinsa kotiovelta, ajavat työpaikalle js sieltä taas suoraan kotiin. Tällöin asuna voi olla kesäsandaalit ja t-paita. Takkia ei tarvita, kun onhan autossa lämmitys. Toinen tyyppi on sitten extreme-talvipukeutujat. Yhteistä näille kummallekin tyypille on kuitenkin kädessä oleva termosmuki tai Tim Hortons mukillinen kahvia, jota sitten juodaan koko aamun. Joskus harvemmin voi nähdä myös Starbucks-kuppeja. Näkisitte, mitkä jonot autoja on joka aamu Tim Hortonin take out-luukulla.

Keskityn tässä nyt kuitenkin näihin extreme-pukeutujiin. Jos tehtäisiin otos normaalina arkiaamuna C-junassa (maan päällä kulkeva lähijuna) nähtyihin vaatteisiin (huom! tutkimuksen luotettavuutta ei ole tieteellisesti todistettu) noin 80 % ihmisistä on juuri näitä extreme-pukeutujia. Tällöin ei panosteta siihen, että näyttää hyvältä, vaan siihen, että pysyy lämpimänä. Loput ovat sitten joko tänne juuri muuttaneita immigrantteja tai muotilehtiä lukevia ja sen mukaan pukeutujia.
Esimerkkejä vaatteista:

Ski mask (varsinkin miehillä). Tämä on aika extremeä.



Takkeina näkee tälläisiä:

 tai:
 
Yleisimpiä merkkejä on Columbia tai North Face. Canadan Goose takkeja ei täällä oikeastaan näe melkein koskaan, vaikka voisi näin luulla. Laskettelutakkeja näkee myös todella paljon. Ja tapana on, että takeissa roikkuu kaikki käytetyt hissikortit ainakin kolmen vuoden ajalta. Mitä enemmän hissikortteja, sitä parempi.
 
Kenkinä on kumipohjaiset saappaat. Todella käytännölliset. Yleensä nämä pitävät lämpimänä - 30 tai - 40 asteeseen asti. Eli villasukkia ei tarvitse.
 
 
Nuorilla taas näkee paljon alkuasukaskansojen kenkien mukaan tehtyjä saappaita, joiden nimi on mukluks. Nämä ovat todella suosittuja ja olet oikein muodikas, jos sinulla on tälläiset.



Myös Uggseja näkee aika paljon nuorilla. Tosin uggsit eivät ole täällä kovin käytännöllisiä, sillä ne menevät nopeasti pilalle lumesta ja varsinkin tiellä käytettävästä suolasta.

Päässä on pipo, jota täällä kutsutaan nimellä toque. Ei siis hat. Tämä voi olla minkälainen pipo tahansa. Hanskoina on yleensä jonkinlaiset lasketteluhanskat.

Lapsilla on kaikilla saman malliset talvisaappaat, eli snow boots. Meillä oli tänne tullessa jotain Suomesta ostettuja talvikenkiä, eikä ne pärjää näille saappaille missään vertailussa. (Tosin en ole aivan varma minkälaisia kenkiä siellä nykyään on saatavilla). Nämä pitävät lämpöä - 30 asteeseen saakka ja kumipohja pitää ne myös kuivana. Aivan parhaat. Tältä ne näyttävät:
Näitä saa sitten erivärisinä ja kuviollisina, mutta malli on kaikissa sama. Toinen suosittu talvikenkä on Bogs. Näitä voi käyttää syksyllä, talvella ja keväällä ja toimivat samalla kumisaappaina. Talvella nämä kestävät myös - 30 pakkasta, mutta hengittävät niin, etteivät kumisaappaina käytettyinä ole liian kuumat. Älä kysy, kuinka tämä on mahdollista...

Haalareita täällä ei käytetä yli vuoden ikäisillä lapsilla ollenkaan. Kaikilla on snow pants ja takki. Ihan kätevää siinä mielessä, että lapsia kuljetetaan autolla joka paikkaan, eikä toppahousuja tarvitse laittaa jalkaan autossa. Suosittuja merkkejä on Columbia ja OshKosh Kids.


Talvivaatteet eivät ole kovinkaan halpoja, ainakaan nämä suositut merkit. Halvempia saa kyllä esim. Walmartista. Täällä toimii myös hyväntekeväisyysjärjestö, joka kierrättää käytettyjä talvivaatteita. Jos opettajat kouluissa huomaavat, että lapsilla ei ole kunnon talvivaatteita, he voivat sanoa vanhemmille, että käyvät hakemassa vaatteet tästä paikasta. Sieltä voi myös kuka tahansa pyytää vaatteita, jos tuntuu, ettei ole varaa ostaa uusia. Koulussa mennään välitunnilla ulos vaikka pakkasta olisi - 20 astetta.

Tässä tämmöinen pieni katsaus. Lopuksi vielä kuva pojan talvihaalaripussista, joka on niin söpö :)



(Kuvat lainattu täältä, täältä, täältä, täältä ja täältä)

1 comment:

  1. Täällä Suomessa on talviolosuhteet vissiin aika paljon helpommat! Nyt meillä on ollut koko ajan plusasteita ja maa on vielä vihreä. Aurinkoisina päivinä on vaikea kuvitella että viikon pääsät on jo joulukuu. Toivottavasti pärjäätte siellä! Entä isäntä??

    ReplyDelete