Saturday, 2 February 2013

Groundhog Day

Sarjassamme kummallisia perinteitä.

Groundhog day:ta vietetään tänään. Aamulla järjestetyllä festivaalilla murmeli tulee ulos luolastaan, ja jos hän näkee varjonsa niin hän pelästyy ja juoksee takaisin luolaansa. Tämä tarkoittaa, että kevät ei ole vielä tulossa ja saamme kuusi viikkoa lisää talvea. Jos murmeli taas ei näe varjoansa, tulee kevät pian.

Tänään murmeli ei nähnyt varjoansa, joten kevät on ovella!

 Groundhog day on vanha perinne, joka on alkanut jo vuonna 1887 Pennsylvaniassa. Tämä perinne on alunperin tullut saksalaisten siirtolaisten mukana Amerikkaan ja sitä vietetään joka vuosi helmikuun toinen päivä.

Kuuluisin murmeli on Pennsylvanian Gobbler's Knobissa asuva Punxsutawney Phil, joka on yli 100-vuotias. Kun murmelin tavallinen elinikä on noin 7-8 vuotta, niin kyseessä täytyy olla hyvin erikoinen murmeli :)
Perinne on tullut Kanadaan Amerikasta, ja Kanadassa on kolme kuuluisaa murmelia. Wiarton Willie Ontariossa, Shubenacadie Sam Nova Scotiassa ja Balzac Billy meidän provinssissamme Albertassa. Kanadalaisista murmeleista ainoastaan Sam näki varjonsa, joten toivoa on meilläkin!                                                       Balzac Billy (kuva täältä)


Meteorologilaitoksen mukaan murmeli on ollut väärässä useammin kuin oikeassa, mutta tämähän on vain sivuseikka!

4-vuotiaan koulussa askartelema murmeli:
5 comments:

 1. No nyt minäkin tiedän miksi murmelipäivää vietetään. Ja olkaa onnellsia.. teille kevät ja kesä tulee:)
  Sinulle on haaste blogissani:)

  ReplyDelete
 2. Olen nähnyt muutaman kerran hauskan elokuvan "Päivä murmelina", pääosassa Bill Murray. Sinäkin ehkä muistat sen?
  Hei, nyt on liput varattu 12.7.-3.8.Siellä ollaan 13.7.! Tule jo kevät...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, kyllä muistan elokuvan!

   Delete
  2. Heips

   Minä olen majaillut tämän talven Quebecissa Brossardissa ja tänään tännekin ilmestyi murmelit maan alta. Eli Kesä tulee.

   t: Markku

   Delete