Monday, 17 December 2012

Valmiina

Joululahjat on nyt ostettu. Samoin joulun ruokatarvikkeet. Ensi viikonloppuna pitää vielä kerran käydä ruokakaupassa jotain pientä hakemassa ja sitten ollaan valmiita joulun viettoon.

Jouluostoksien teko eroaa täällä kyllä Suomesta sen verran, että ajattelin listata tähän jotain omia huomioita:

- Minulle tuli vähän ikävä oman kotikaupunkini keskustaa, josta saa kaiken tarvittavan samalla kertaa. Auton voi jättää johonkin parkkiin ja sitten kävellen käydä eri kaupoissa ja samalla nauttia tunnelmallisista jouluvaloista ja poiketa kahville ym.. Täällä ajetaan autolla kaupan parkkipaikalle, kaikki neljä lasta ulos autosta, takit ja hatut päähän, haetaan ostoskärryt ja tehdään ostokset. Sitten taas takaisin autoon, turvavyöt päälle, ostokset takakonttiin, ostoskärryt takaisin ja ajetaan pari kilometriä seuraavaan kauppaan. Ja toistetaan tämä sama uudelleen. Jos pitää käydä vaikka viidessä eri kaupassa niin aika hiki tässä tulee. 

- Olin lauantai-iltana lelukaupassa kello 11 illalla ja ajattelin, että en olisi millään saanut lahjoja ostettua jos kaupat eivät olisi näin myöhään auki. Enkä ollut todellakaan ainut kaupassa tähän aikaan. Joululahjoja kun ei niin helposti osteta lasten kanssa ja miehen työn takia minulla on auto käytössä vain viikonloppuisin. Kaupan asiakkaista oli suurinosa varmasti samassa tilanteessa.

- Täällä ei ole tietoakaan "jouluruuhkasta". Suomessa ihmiset stressaantuvat, kun kaupassa on ruuhkaa ja tönivät jonoissa ja ovat muutenkin epäystävällisiä. Tälläinen mielikuva minulla ainakin on. Ehkä suomalaiset ahdistuvat, kun on liikaa ihmisiä ympärillä. Kyllä täälläkin kaupoissa on nyt tavallista enemmän ihmisiä, mutta viikonlopun aikana en huomannut tälläistä ilmapiiriä ollenkaan. Päinvastoin. Kuulin monta kertaa, että " voi, menkää te vain ensin", "anteeksi, voisinko päästä ohi"  tai jos joku vahingossa tönäisee ostoskärryjä, niin  "voi anteeksi kauheasti, kylläpä täällä on tänään paljon ihmisiä" ja tästä alkaakin sitten pitkä small talk. 

- Lelut ovat täällä paljon halvempia ja alennusmyynnit alkavat jo ennen joulua. Helposti tulee ostetuksi kaikkea muutakin kuin mitä oli tarkoitus jos ei pidä päätä kylmänä :) Winnersistä löysin kaikkea ihanaa. Samoin kävin Gapin tehtaanmyymälässä ja olisin voinut ostaa vaikka mitä. Siellä on nyt jo melkein kaikki vaatteet - 60% alennuksessa. Pystyin kuitenkin vastustamaan kiusausta, ja menen sitten joulun jälkeen uudestaan.
Löysin mm. tälläisen puuauton pojalle 2 dollarilla. 

Ja tämän 6v:lle. 


- Lopuksi muitutuksena itselleni, että joululahjoja ei ehkä kannata ostaa kaikkia yhdellä kertaa. Jos niitä ostelee vähitellen, niin ei samalla tavalla huomaa kuinka paljon rahaa niihin meneekään :)


Tästä viikosta tulee taas kiireinen. Keskiviikkoiltana on 6v:n joulukonsertti ja torstaina on esikoisen. Perjantaina koulua on vain puolipäivää ja sitten alkaa kauan odotettu loma. 

2 comments:

  1. Kiva postaus tästä aiheesta. Olis muutenkin kiva kuulla enemmän tuosta erosta ihmisten käyttäytymisestä suomalaisiin verrattuna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, joo yritän tehdä jonkinlaisen postauksen aiheesta!

      Delete