Monday 5 November 2012

Nomen est omen...

Luin, että vuonna 2011 täällä Albertassa kolme suosituinta pojan nimeä olivat Liam, Ethan ja Mason ja top 3 tytön nimet olivat Olivia, Sophia ja Emma. Kauniita nimiä kaikki ja varmasti aika samanlailla muuallakin Kanadassa nämä nimet ovat suosiossa.
Googlasin Suomen tilastoja ja vuonna 2011 suosituimmat nimet siellä olivat Sofia, Venla, Aada, Emma ja Aino ja pojille Elias, Onni, Eetu, Leo ja Aleksi.
Suosituimpia nimiä Ruotsissa olivat Alice, Maja, Elsa, Julia ja Linnea ja pojille William, Lucas, Oscar, Hugo ja Elias.
Katsoin myös ihan huvin vuoksi mitkä nimet ovat suosiossa Irlannissa ja siellä top 5 olivat pojille Jack, James, Sean, Daniel ja Conor ja tytöille Emily, Sophie, Lily, Emma ja Grace.
Aika lailla eri maissa suositaan erilaisia nimiä, ja mielestäni on mielenkiintoista seurata, kuinka nämä suosituimmat nimet muuttuvat vuosi vuodelta. Tyttöjen nimistä Emma pitää pintansa melkein joka maassa. Poikien nimet taas vaihtelevat paljonkin. Törmäsin samaan ongelmaan, kun mietimme pojalle toista nimeä. Halusin nimen, joka on samalla kansainvälinen mutta myös suomalainen ja ne olivat aika vähissä. Lopulta päädyin kansainväliseen nimeen suomalaisittain kirjoitettuna, mutta joka on helppo ääntää englanniksikin.

Me emme ole kertaakaan päättäneet lasten nimiä ennen kuin he ovat syntyneet. Ensimmäinen tyttö syntyi Ruotsissa ja siellä nimi oli päätettävä muistaakseni kuukauteen mennessä. Kaksi seuraavaa syntyivät Irlannissa ja siellä oli aikaa päättää nimestä pari viikkoa. Täällä taas nimi piti ilmoittaa ennenkuin pääsi sairaalasta kotiin, joten pojan kohdalla minulla oli joitain vaihtoehtoja mielessä jo raskaana ollessani. (Jos poika olisi ollut tyttö, hänen toiseksi nimeksi olisi tullut Alma. Se jäi nyt käyttämättä.)
Kaikkien lasten ensimmäinen nimi tulee miehen kielestä ja on valittu merkityksen mukaan. Tyttöjen nimien merkitykset ovat rikkaus (wealth), kallisarvoinen (precious) ja edistys (progress), pojan nimi tarkoittaa kunniaa (honour). Toiset nimet ovat kaikki siis samalla kansainvälisiä ja suomalaisia ja kauniita (tietenkin!). Yksi kriteeri ensimmäisten nimien kohdalla oli myös, että niiden on oltava lyhyitä ja helposti tavattavissa olevia, sillä sukunimi on aika pitkä. Kaikki nimet ovat osoittautuneet juuri oikeiksi lapsille ja niinkuin otsikossa lukeekin, uskon että nimi on enne.

Mitkä kriteerit teillä on tärkeitä nimen valinnassa?

EDIT En tiedä miksi jotkin nimet muuttuvat linkeiksi kun julkaisen kirjoituksen, miten linkin saa pois? Älkää siis klikatko linkkejä.

PS. Poika on tänään tasan 6kk. ja alkoi sen kunniaksi ryömiä! Hitaasti mutta varmasti vetää itseään käsillä eteenpäin ja pääsee jo liikkumaan pari metriä. Tästä se alkaa...

5 comments:

  1. Nimien valinta onkin mielenkiintoista puuhaa! Itse ajattelin, että ensinnäkin nimen täytyy tuntua juuri sopivalta, pitää olla varma ja lämpöinen tunne sen sopivuudesta. Sitten ajattelin, että ehkä jokin nimi suvusta, mutta vain sellainen josta itse pidän, ei velvollisuuden vuoksi. Nimen pitää myös herättää hyviä muistoja, ehkä omasta lapsuudesta tai jostain hyvästä kirjasta. Useimmat suomalaiset nimet ovat alkuperäisin pyhimyskalenterista ja kantavat näin mukanaan tiettyä tarinaa. Afrikkalaisissa nimissä on paljon hohtoa, kun ne oikeasti merkitsevät jotain.

    ReplyDelete
  2. hauska juttu liittyy vanhimman tyttäreni nimeen: hänen isoisänsä huomasi että valitsemiemme etunimien + sukunimen ensimmäisistä kirjaimista muodostui sana "unik". Ei hassumpaa, vai mitä?

    ReplyDelete
  3. Moikka!
    Meillä esikoinen sattui olemaan poika, joten sai ensimmäiseksi nimekseen isänsä maalaisen nimen, jota isä sekä isänisä kantaa. Toiseksi nimeksi valitsimme kristillisen/suomalaisen nimen ja kolmanneksi myöskin isän maalaisen nimen, jotka olimme yhdessä päättäneet. Toinen poikamme sai samalla periaatteella nimet eli 1. isänsä maalainen, 2.kristillinen, 3. isänsä maalainen ja kolmas poikamme samalla periaatteella kuin edellisetkin ;) Näin teimme, koska isänsä maalaiset nimet (ja myöskin ne raamatulliset) sisältää merkityksen. Se, miksi kukakin kutsuu lapsiamme, on nimenantoperusteita monimutkaisempi juttu, jota en lähde tässä tarinoimaan *heh* Rakkailla lapsilla monta nimeä. Ja pssttt..taidat arvata kuka täällä kommentoi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei! Juu, taidan arvata :-) Nimen merkitys on tosiaan tärkeää ja myös se, että lapset tuntevat kuuluvansa tiettyyn kulttuuriin nimensä perusteella. Siis osa identiteettiä.

      Delete