Wednesday 5 June 2013

Kouluista

Koulun valinta on täällä aika monimutkaista. Ensinnäkin pitäisi olla aikaa käydä kaikenlaisissa avoimissa ovissa ja tiedotustilaisuuksissa. Sitten ongelmana on se minkä koulupiirin kouluun lapsen laittaisi. Täällä koulun voi valita neljästä eri koulupiiristä. Public School Board on yleisin ja verrattavissa kunnallisiin kouluihin Suomessa. Katolinen koululaitos on toiseksi suurin. Melkein jokaisella asuinalueella on yksi yleinen koulu ja yksi katolinen koulu. Näiden kahden erona on se, että yleisissä kouluissa ei opeteta uskontoa, kun taas katolisissa kouluissa uskonto on osana opetusta. 

 Sitten on vielä Charter-koulut, joita on monia erilaisia, esim. tyttökoulu, tiedekoulu ja erilaiset akatemiat. Charter-kouluissa on yleensä koulupuvut. Näihin kouluihin on kuitenkin todella vaikea päästä varsinkin jos muuttaa tänne kouluikäisten lasten kanssa niinkuin me. Hakijoita on niin paljon, että kilpailu paikoista on kovaa. Joihinkin kouluihin otetaan myös ilmoittamisjärjestyksessä, ja ylemmille luokille on mahdotonta päästä jos ei ole aloittanut koulua alusta. Esikoisella ei ollut siis mitään mahdollisuuksia näihin kouluihin. Olen nyt lähettänyt hakemuksen pojalle. Itse asiassa lähetin hakemuksen hänen ollessa 2 kuukautta ja silloin hän oli jo sijalla 105 omassa ikäluokassaan.

 Näiden kolmen koulupiirin opetus on ilmaista ja koulut saavat rahoitusta valtiolta. Tai joka vuosi tulee kyllä maksettavaksi koulutarvikkeet, luokkaretket, tarvikemaksut, koulubussi ja noon supervision, eli jos lapset ovat ruokatunnin koulussa niin heillä on valvojia, joille maksetaan. Mutta nämä maksut eivät ole mitään päätä huimaavia summia, tosin se aina syyskuussa kyllä tuntuu budjetissa varsinkin nyt, kun on jo kolme lasta koulussa. Mutta jos lapset ovat yksityisessä koulussa, niin sitten tulee maksettaviksi myös lukukausimaksut.

 Yksityisiä kouluja on täällä myös monta. Lukukausimaksut vaihtelevat noin 5000 dollarista 10 000 dollariin per vuosi. Opetuksen taso on näissä kouluissa paljon vaativampaa, eikä ihmekään, kyllähän tälläisiä summia maksavat vanhemmat vaativatkin jotain vastinetta rahalleen. 

Meillä on henkilökohtaisesti kokemusta vain katolisesta koulusta. Opetuksen taso on täällä kyllä korkea ihan missä koulussa tahansa. Lisäksi olen ollut tyytyväinen siihen, että lapsia kohdellaan yksilöinä ja heistä kasvatetaan sosiaalisia ja hyvän itsetunnon omaavia. Kaikki tapaamani opettajat ovat olleet todella omistautuneita työlleen ja tekevät kaikenlaista ekstraa. Parasta koulussa on kuitenkin sen henki, eli kaikista välitetään ja voin väittää, että tyttöjen koulussa ei ole tapahtunut ollenkaan kiusaamista. (Puhun siis vain yhdestä koulusta enkä yleisesti kaikista kouluista). Lisäksi opettajia kunnioitetaan, eikä luokassa häiriköidä. Jos jotain huonoa pitäisi sanoa, niin kouluihin tulee uusia oppilaita koko ajan. Calgaryyn tulee valtavasti siirtolaisia joka vuosi. Ja jos luokkaan tulee uusia oppilaita pitkin vuotta, niin kyllä se vie opettajan huomiota muista oppilaista. Ja jos oppilaat tulevat maasta, jossa ei puhuta englantia, niin opettajalla on siinä lisää haastetta. Todella hyvin täällä on kuitenkin kouluissa hoidettu tälläiset asiat, esim. englannin opetus tapahtuu normaalin tunnin yhteydessä. Täällä on totuttu siirtolaisiin, ovathan kanadalaiset itsekin tänne tulleita siirtolaisia :). 

Tänä syksynä koulu siis vaihtuu kuten kirjoitin aikaisemmin. Esikoisen koulu on vielä vähän avoinna, sillä odotamme tuloksia pääsykokeista, jotka oli viime viikolla. Olemme hakeneet meidän lähellä olevaan yksityiseen kouluun. 6-vuotias tulee jatkamaan katolisessa koulussa, ja toivomme, että hän pääsee vuoden päästä 4-vuotiaan kanssa samaan kouluun. Sitten hänellä on paremmat mahdollisuudet päästä sisään, koska on sisarus siinä koulussa. Eli voi olla, että vuoden ajan kaikki kolme ovat eri kouluissa. Mutta olemme todella tyytyväisiä näihin kaikkiin kouluihin, joten kävi miten kävi, ovat he hyvässä paikassa.




Asiasta toiseen, täällä jokaiseen luokkaretkeen pitää antaa erillinen suostumus, ja lapussa luetellaan aina retkeen liittyvät riskit. Ekaluokkalainen oli perjantaina luokkansa kanssa eläintarhassa, ja siellä riskinä oli kosketus eläimiin... ja matka sinne bussilla oli myös riski. Sitä saa vanhemmat aina päättää ovatko riskit liian suuria, ja että päästääkö lastaan ollenkaan koko retkelle :)

4 comments:

  1. voi kauhistus, onneksi on vielä hetki aikaa ennen kun pitää valita koulua ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aika menee kyllä niin nopeasti että pian joudutte miettimään näitä asioita. Ettekö ole vielä ilmoittautuneet mihinkään kouluun? :)
      Aika hullua tämä kyllä on!

      Delete
  2. Hullulta kyllä kuulostaa! Meillä on vaan 2 vaihtoehtoa, julkinen koulu tai katolinen. Katolinen koulu maksaa, en tiedä summia tarkemmin mutta useampi tuhansia vuodessa. Meidän koulupiiri on hyvä ja tässä on meinattu pysyä niin kauan kuin lapset on koulussa. Mun lempialue asua ois yks alue lähempänä philadelphian keskustaa mutta se koulupiiri ei mua houkuta yhtään. Charter kouluja täällä joissain koulupiirissä on ja ilmeisesti aikamoisen jonot niihin, ne ei maksa mitään. Meidän koulupiiriin suunnitellaan myös charteria mutta ei näytä menevän läpi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kyllähän se olis paljon helpompaa, kun olisi vain yksi koulu johon kaikki menee (niin kuin Suomessa yleensä). Nyt pitää nähdä kauheesti vaivaa sen eteen, että lapset on varmasti parhaimmassa mahdollisessa koulussa.

      Delete